Verslag van "Leyetocht 2011"

door Jan van den Bijgaart.

De Leyetocht te Helvoirt is sinds 34 jaar een terugkerend evenement, waar thans een beetje wielrenner aan deelgenomen moet hebben.
De laatst vijf jaar is hier ook het Mountainbiken aan toegevoegd, waarvoor dit jaar een enorme belangstelling was met inschrijving van in totaal 915 deelnemers.
Beide activiteiten zijn door onze leden goed bezocht, maar deelname door onze club aan zulk een evenement kan altijd nog beter.

Verslag MTB-tocht van zaterdag 20 augustus

Voor zaterdag 20 augustus hadden zich zeven leden van onze club opgegeven te weten:
Jan van Balkom, Jos Steenbakkers, Ronald Schoenmakers, Michel Drijvers, Arjan Verhulst, Paul Onderwater met introducé en ondergetekende.
Een 8-tal bikers begonnen daarom zaterdag om 09.00 uur, met een banaan op zak, aan een afstand van 50 kilometer off the road.
Het weer was voortreffelijk en de zon scheen ons tegemoet.
We kwamen al vrij snel in een nat en modderig weiland terecht, waar we ons doorheen moesten baggeren en waar nu al onze pas gepoetste fietsen en onze afgetrainde beentjes onder de modder kwamen te zitten.

Enige tijd later liep een vertwijfelde deelnemer, die lek had gereden, ons tegemoet met de vraag of wij misschien een binnenband bij ons hadden.
Aangezien tijd in dit geval voor ons niet belangrijk was, hebben we deze pechvogel geholpen, waarbij Ronald tegen een ruime vergoeding zijn reservebinnenband aan hem beschikbaar had gesteld.
Echter ook deze band liep leeg en konden we de stakker niet meteen helpen.
De reparatiewagen werd gebeld, waarna de tocht door ons werd voortgezet.
Onderweg werd nog het idee geboren om een bandenhandel te beginnen.
Of die plannen reeds zijn uitgewerkt, is mij niet bekend.

Daarna werd de groep uiteengerukt om bij de eerste tussenstop weer te verzamelen, waarna we de weg weer gezamenlijk konden vervolgen, naar de tweede stop bij Gubbels.
Hier moesten we eerst de puinhopen van Gubbels beklimmen en een waterbad doorkruisen om ons daarna even rust te gunnen.
Jos Steenbakkers bleek onderweg in botsing te zijn gekomen met een wesp, die daar niet van was gediend en zijn angel in de kaak van Jos had gestoken.
EHBO was aanwezig en moest er aan te pas komen om Jos van de venijnige pijn af te helpen, hetgeen, later bleek, niet helemaal was gelukt.
Hier kon de groep zich weer verzamelen om gezamenlijk de rest van de tocht weer te kunnen voortzetten.
Ondergetekende had nu de rest van de groep achter zich gelaten en reed voorop, althans dat dacht hij, om er bij de finish achter te komen dat hij achteraan zat.
Hoe is dat mogelijk? Kennelijk een pijltje gemist!
Al met al een geslaagde tocht en zeker voor herhaling vatbaar.

Verslag toertocht van zondag 21 augustus

Tien renners stonden zondagmorgen om 07.30 uur aan de start voor een tocht van 100 dan wel 150 kilometer, te weten: Jan van Balkom, Jos Steenbakkers, Michel Drijvers, Arjan Verhulst, Paul Onderwater, Wim van Hoof, Toon Vermeer, Frans van Empel, Frank Das en ondergetekende.

Voor vertrek had menigeen buienradar geraadpleegd, die aangaf dat we gerust zonder regenjas konden vertrekken.
Na een uurtje werd het zo donker, dat we toch aan buienradar begonnen te twijfelen.
Hierna begon het in de omgeving van Moergestel te regenen, waarbij na enig aandringen van onze weerkenners werd besloten toch maar even te schuilen onder het dak van een oude kippenschuur, totdat na een kwartiertje de bui was overgetrokken.

Ene Frans van Empel, jawel voorzitter van onze wielerclub "Ons Verzet", gaf aan niet meer met ons verder te willen.
Met de woorden van deze dissident: "Ik hoop dat jullie een goede keus maken om verder te gaan, maar ik rij naar huis", scheidden hier onze wegen en hebben we met 9 man de route verder vervolgd.

Na ongeveer een kwartiertje barstte een bui los, alsof we met kleren en al onder de douche stonden.
Gelukkig was de temperatuur goed en na 50 kilometer hadden we onze eerste tussenstop, waarbij we al voor een groot gedeelte weer waren opgedroogd en waar we ons de koffie en de appeltaart met slagroom goed lieten smaken.

Hier liepen we langslaper Cliff Verdaasdonk met maatje tegen het lijf, die dacht dat we om 08.00 uur bij "De Michel" zouden verzamelen en die dus te laat aan de start verscheen.
Met 11 man zijn we daarna weer vertrokken, waarna de route enige tijd later werd opgesplitst en de 6 mannen (150 km) van de 5 jongens (100 km) werden gescheiden.

Voor wat betreft de 150 kilometer kan ik, ondergetekende, zeggen dat er behoorlijk wat wind stond, maar dat we verder geen regen meer hebben gehad.
Met een gemiddelde snelheid van 31,3 kilometer reden we in Helvoirt met 4 overgebleven kanjers over de meet en zijn we na het genot van een flesje "Oud Bruin" weer huiswaarts gekeerd.
Ondergetekende en velen met mij denk ik, hebben weer een zeer sportieve dag gehad.

Jan van den Bijgaart.